Dag 5 – De avond etappe – Verlaten en dwalend in de donkere straten van Abu Dhabi

Na het “voorvalletje” van eerder die avond is de boot aangelegd in de haven van Abu Dhabi. Natuurlijk willen van alle tijd die we hier doorbrengen, zoveel mogelijk bekijken met de weinig tijd die we hebben n.l. vanaf 19:00 uur vandaag tot 17:00 uur morgen. Ons schip gaat dan namelijk weer verder naar Bahrein.

Haven Abu Dhabi

In de haven van Abu Dhabi zijn ook wel mooie bootjes

Er is een gratis shuttlebus ingezet om ons naar de Abu Dhabi mall te brengen. Per voet mogen wij ons namelijk niet in de haven van Abu Dhabi ophouden dus een rit met de shuttlebus lijkt onze enige mogelijkheid om de haven van Abu Dhabi te verlaten als we op deze heerlijke warme zomeravond met lekker briesje alvast een indruk kunnen krijgen van Abu Dhabi. Echt, het is niet te geloven dat het hier zulk lekker weer is en dat het in Nederland vergeleken met hier erg koud is. Het is dan voor ons ook niet voor te stellen dat het al weer richting kerst gaat. Voor ons het is het nog gewoon zomer en het zal ook een rare gewaar zijn als we ons koude kikkerlandje weer binnentreden en met ons zomerjasje weer met de trein richting huis gaan.

Over een paar dagen zal het Sinterklaasfeest beginnen en de zwarte pieten weer via de schoorstenen één of ander cadeau in onze schoen gaan leggen. Tenminste als de “grote mensen” die zo’n toestand maken van de piet die niet wel of niet meer zwart mag zijn, ons kinderfeest niet gaan bederven.

Weten die mensen dan niet dat de kinderen het helemaal niets kan schelen dat hij zo zwart is als roet? Zij willen alleen maar geloven in een sage die van generatie op generatie wordt doorverteld. Niemand heeft hier ooit een associatie mee gehad dat het hier om discriminatie ging van onze donkere medemens. Net als superman, spiderman enz. is het voor de kinderen gewoon een held die hoort bij het verhaal en die gewoon een “rol” heeft in het feest dat al jaren het “hoogtepunt van het jaar is” voor onze kinderen. Denken die mensen nu echt dat er uit een schoorsteen gekleurde roet komt? Wat jaren zo’n onbezorgd familie feest was, is nu een periode van spanning voor de kinderen. Het gaat niet meer om de spanning van vroeger, van “welk cadeau zou Sinterklaas voor mij hebben uitgekozen’. Nee de kinderen voelen nu een grimmige spanning die zou voelen bij de ouders, de spanning en verdeeldheid tussen beide “kampen” wordt ook telkens weer geuit. Belachelijk. Hebben ze niets beters te doen daar hier over te zeuren. Laten ze die tijd maar gebruiken voor het gezellig samen zijn met hun kinderen.

Ik denk dat de lol er inmiddels voor de kinderen wel al af is. Durven ze nog wel de cadeautjes aan te nemen? Ze weten nu immers niet meer of ze met een zwarte piet of een onverklaarbaar gekleurde piet te maken mogen krijgen en kunnen dit totaal niet meer plaatsen. Vooral het gezeur of een zwarte piet nu wel of niet acceptabel is, breng een schaduw over dit kinderfeest. Wat kan het die kinderen nu schelen welke kleur de zwarte piet heeft, zo lang ze maar niet de onaangename sfeer voelen waarbij de gemoederen tussen de moeders en vaders van beide partijen steeds meer aan het oplopen is en een issue aan het worden is.

Waar zijn we nu mee bezig! Laat die kinderen gewoon geloven in het leuke verhaal die ze al jaren kennen en maak er geen issue van als de zwarte piet een groen of paars is of dat hij toch zwart is. Laten de ouders in ieder geval ophouden met het gezeur. Alles moet kunnen of mogen, de zwarte, groene, geel met stippen piet enz. Maak er als ouders in ieder geval van “ik heb gelijk” kwestie van, maar laten we het er niet meer over hebben. Het hele onderwerp zal gecensureerd moeten worden dan is het geen issue meer en kunnen de kinderen weer lekker genieten.

Sorry is was een beetje afgeleid. Waar was ik gebleven…… Oh ja Abu Dhabi waren we. Gelukkig veraf van al dat pieten gezeur. In ieder geval besluiten Linda en ik geen gebruik te maken van de shuttlebus. Wij willen alles eruit halen wat er in zitten en na het zien van de lange rij die staat te wachten om met de shuttlebus richten Abu Dhabi mall te gaan, bekruipt ons het gevoel dat het wachten ons zal belemmeren om in de korte tijd die we deze avond al hebben om iets van Abu Dhabi te zien. Wij pakken één van de taxi’s die ook in de haven staan te wachten. Dan zijn we er veel sneller en kunnen we in dezelfde tijd veel meer van Abu Dhabi zien. Dat hadden we in ieder geval gehoopt. Met nog twee Duitse kerels zijn we in de taxi gestapt. Die Duitse kerels hadden al een doel, want ze wilden het Paleis van de Sjeik bij nacht bekijken. Dat leek ons sowieso al een beter idee dan te worden gedropt bij een mall. Winkelen kunnen we thuis ook wel.

De taxi’s hier in Abu Dhabi moeten altijd hun taximeter aanzetten. De ene Duitser begon er al gelijk over te zeuren, want de meter stond niet aan. Trouwens de Abu Dhabi chauffeur keek ook niet erg vriendelijk. “De klant is koning, of de diva;s zijn koning” komt niet voor in zijn vocabulaire. Als dit een voorteken was van de gastvrijheid van deze emiraat, dan hebben we er geen goed gevoel bij.

taxi voorval

Maar even een foto nemen waar we uit de taxi zijn gegooid.

Wij wisten toen nog niet, dat dit gevoel van “niet welkom zijn in dit land” nog veel erger zou worden. Er is zo weinig armoede in deze emiraat, dat ze ons “de toeristen” niet nodig zijn en dus ook geen trek hebben om dan ook maar “net als of te doen” , waar ik doorgaans ook een hekel aan heb maar dat is nog beter dan dit. Toen we al wat kilometers verwijderd waren van de haven en de meter van de taxi nog niet werkte, gooide de taxi chauffeur de auto aan de kant en met een wild gebaar maakte hij ons duidelijk dat we de taxi uit moesten gaan. We werden er zo uitgebonjourd. In de middel of nowhere. Waar we waren? Geen idee? Hoe we nu verder moesten? Geen idee. Die twee Duitse kerels waren ook niet erg “Höflich” en zonder ons te bekommerden vervolgden zij te voet hun weg. Zij zouden wel te voet naar het paleis lopen. Tja hoe ver dat was, hadden wij ook geen idee.

gebouw corniche road

Mooi gebouw aan de Corniche road

We besloten ook maar te voet verder te lopen en hoopten maar dat we iets zouden tegen komen waaraan wij konden afleiden waar wij ons begaven en hoe we nu verder moesten. Wel herkende ik de naam van de straat waar we langs liepen. “Corniche road”. Ter voorbereiding op deze trip had ik een beetje in de reisgids zitten te bladeren en had onthouden dat dit de “flaneer” road was voor alle dikke auto’s die daar pronken met hun dikke bolides. We hadden het gevoel dat wel al 20 kilometer hadden gelopen langs te pronkstraat en kwamen nog niets tegen waaraan wij konden af leiden dat deze wandeling ons ergens naar toe bracht. Gelukkig bleek de boulevard waar we wandelden wel de moeite waard om te bekijken. Mensen waren aan het hardlopen, families met burka’s flaneerden langs de  boulevard. We werden vergezeld door de Abu Dhabi katten die met verve “hun”  stukje van de “Corniche road” dus hun territorium verdedigden. Zo liep een zwart met wit katje mee totdat er een rode kater om de hoek kwam kijken. Wij traden namelijk binnen in “zijn” stukje van de straat. Het zwart met witte katje bleef dan ook staan en keek hoe wij verder liepen op een stukje waar hij niet de baas was. Hoever we ook liepen wat we in ieder geval niet tegenkwamen was een gelegenheid om iets te eten of te drinken.

kat corniche road

Het stukje “Corniche road” waar deze kat de baas was.

Na 3 uur te hebben gewandeld waren we het er beide over eens dat we er “tabak” van hadden. We wilden dolgraag  met een taxi pakken en terug naar de boot. Bah, wat een “Kilo Utrecht Tango” land. Honderden taxi passeerden ons, maar stoppen deden ze niet. Na 3 kwartier hadden we geluk. Er was toch nog een chauffeur die twee arme schapen wilde oppikken. Na een ritje langs de corniche road kwamen we na een tijdje weer terug in de haven. We hadden geen zin min om ook maar het één of ander te ondernemen. We hebben nog even een drankje genuttigd aan de bar en hebben ons toen terug getrokken in onze hut. Met een borreltje erbij hebben we nog even op het balkon geschreven. Linda heeft nog even weer alle reactie voorgelezen die we steeds krijgen op onze blog of Facebook en ik had toch nog even de moed om weer een heel stuk van ons reisverhaal te schrijven.  Het was 2 uur in de nacht, dat ik klaar was met mij verhaal en kon ik met een gerust hart mijn kussen opzoeken. Morgen gaan we zien of onze eerste negatieve indruk die we hebben van de bewoners uit Abu Dhabi de juiste was.

PRoost

Proost. Op naar Bahrein

Aïda Bar

Nog even aan de Aïda bar “hangen”

One thought on “Dag 5 – De avond etappe – Verlaten en dwalend in de donkere straten van Abu Dhabi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *