Dag 7 – Een bliksem bezoek aan Bahrein –

Dag 7 – Kennismaking met het land Bahrein.

Onze horloge toen een uur later dan dat het gisteren op dezelfde tijd was. Wat is namelijk het geval. Bahrein zit in een andere tijdzone en afgelopen nacht moesten we ons horloge een uur terug zetten. We hadden dus een uur langer om te slapen. Dat is wel fijn.

Onze eerste kennismaking met het land Bahrein was fijne ervaring. Toen we door de poort van de havendouane waren, werden we onthaalt door een doedelzakorkest die in gehuld in rood gekleurde traditionele kledij een aantal deuntjes voor ons speelden om ons verwelkomen. We wisten niet wat ons overkwam. Het onthaal dat we in Abu Dhabi hadden ervaren, waarbij we eerder het gevoel hadden dat we meer niet dan wel welkom waren, was in Bahrein het tegenovergestelde. Wat lief dat het volk van Bahrein ons op die manier toont dan wij van harte welkom zijn in hun land. Het voelt meteen goed.

Doedelzakken

Onthaal met doedelzakken

Een stukje verder op staan twee Bahreinse mannen die ons een stukje koekje en een traditioneel drankje aanbieden. Afslaan is “not done”, dan zouden we hun beledigen. De angst dat het koekje of het drankje wel eens verkeerd kan vallen in onze buik is best wel groot. Het zal je maar gebeuren dat je lichaam protesteert bij het nuttigen van deze traditionele spijzen en je vervolgens de hele dag met  buikloop op zoek moet naar een wc. Het koekje kunnen we nog wel wegmoffelen in een servetje die ons ook aangereikt we dat drankje opdrinken, daar kunnen we niet onderuit komen. Een derde man staat je namelijk op te wachten om de lege kopjes, waar de vloeiende substantie in zit, weer te verzamelen. Er zit dus niets anders op om het goedje in één keer achterover te slaan.

Koek met drankje

Koekje met een vies drankje wordt ons aangeboden

We zijn normaal gesproken niet zo kieskeurig als het om drankjes gaat, maar eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat wij er niet de personen naar zijn die behoefte hebben om zomaar allerlei onbekende producten en drankjes uit te proberen. Ook al doet de foto dat wij lurkend aan de waterpijp zitten tijdens onze jeepsafari in Dubaï misschien anders vermoeden. Ook toen wisten wij dat het spul dat in de waterpijp zat gewoon een appelsmaakje had, zonder nicotine of ander drogerende middelen. Tegen het innemen van zulks verslavende troep hebben namelijk wij allebei een aversie. Daar hebben wij beide helemaal niets mee met dat troep. Het drankje smaakt “nergens” na en we duimen maar dat ons lichaam dit drankje accepteert. Gelukkig is dat het geval.

Bahrein is veel opener dan de buurlanden. Het nuttigen van alcohol is er toegestaan en vrouwen zijn in zekere mate vrij. Zij mogen per auto rijden en westerse kledij dragen zonder daarop aangesproken te worden. Uitdagende kledij is echter uit den boze.
Onze eerste stop is bij het Al Fateh Grand Moskee. Het is de bedoeling dat we de moskee niet van binnen bezichtigen, aangezien we nog een vol programma hebben die we in de korte tijd die we hebben nog moeten afwerken. Je kent het spreek woord wel van die ene schaap die over de dam gaat en de rest die er achteraan gaat. In dit geval ging er één schaap toch de moskee binnen en wij “schapen” volgenden hem. Zonder verder na te denken. Het zal wel goed zijn toch?

Bijna burka

De bijna burka’s moeten weer aan

We werden ontvangen in een soort van kleedkamer, waar we in een lang gewaad werden gehesen en werden voorzien van een hoofddoek. Ondingen. Ik constateerde toen ik al halverwege de moskee binnen was, dat ik mijn slippers nog aan had. Uit den boze natuurlijk om schoenen te dragen in een moskee. Dus maar snel uittrekken. Met twee slippers in mijn hand, fototoestel en de andere, moest ik ook nog maar eens proberen om die stomme hoofddoek op zijn plaats te houden. Onbegonnen werk. Het zweet druppelde mij al van mijn hoofd, maar ik heb toch nog een aantal leuke foto’s kunnen schieten. Linda had totaal geen problemen met haar hoofddoek en had ook het “probleem” met haar slippers niet. Die heeft ontspannen alle plekjes van de moskee kunnen bekijken en heeft ook leuke foto’s kunnen maken.

Al Fateh Grand Mosque de voorkant

Al Fateh Grand Mosque de voorkant

Al Fateh Grand Mosque Manama Bahrein

Al Fateh Grand Mosque binnenkant

Al Fateh Grand Mosque

Al Fateh Grand Mosque in Manama – Bahrein

Toen we weer in de bus zaten op de afgesproken tijd, misten er nog een aantal Duitsers. We hebben toen ook even een andere kant van de altijd zo nette Duitsers kunnen zien. Ons programma liep nu een beetje uit, waardoor we bij de nog andere te bezoeken plekken minder lang konden verblijven. Toen de Duitsers uiteindelijk de te laat de  bus binnentraden, werd hun gelijk door andere Duitsers even duidelijk gemaakt dat die “het te laat komen” van dit stel absoluut niet konden waarderen. Met een applaus en wat hoon geroep, werd dit even duidelijk gemaakt. Nou, nou, moest dat nou gelijk op zo’n manier duidelijk gemaakt worden? Misschien hadden die mensen het gewoon niet goed begrepen en hadden geen idee dat ze iets “fout” hadden gedaan. Nee, die Duitsers gunnen je geen voordeel van de twijfel. Je krijgt gelijk lik op stuk en een “fout” maken wordt gelijk gezien als “je niets aantrekken van de regels”. Belachelijk vonden we dat. Wisten we dat ook weer. Die Duitsers zijn dus niet altijd zo gemoedelijk als het in eerste instantie op ons over kwam.

Bahrain National Museum

Bahrain National Museum

Onze reis ging verder naar het “Bahrain National Museum”. Daar konden we de oude overblijfselen van de eerste bewoners van Bahrein bekijken die zijn opgegraven in de buurt van Manama. Manama is de hoofdstad van Bahrein en de plek waar wij ons begaven. De overblijfselen die werden getoond, waren overblijfselen van een “kerkhof” van zo’n 6000 jaar geleden.

Oude ambachten in de Griekse periode

Oude ambachten in de Griekse periode

In Bahrein woonden één van de eerste civilisaties op de wereld. Bewijs daarvan zijn dus de grafheuvels bij manama. Verder konden we zien hoe de mensen vroeger hadden geleefd net na de tijd van de jagers en verzamelaars. Met vele Griekse invloeden. Dat was te zien aan de kruiken en kannen die alleen door de Grieken werden gebruikt. Zeer interessant allemaal en ondanks dat wij niet van die museum bezoekers zijn, was die bezoekje het bekijken waard.

opgravingen

Opgravingen van graven als bewijs van de oude Dillum civilisatie

Ons volgende stop was een bezoek aan het hele oude “Qal’at al-Bahrain fort”. Dit eeuwenoude fort toonde de overblijven van minstens 3 verschillende beschavingen die gebruik hadden gemaakt van het fort en hun aanpassingen aan het fort hadden gedaan, waarvan de eerste beschaving zo’n 2300 jaar voor Chr. de eerste gebruikers waren. Dit was de Dilmun beschaving die als één van de oudste en belangrijkste beschavingen in deze regio wordt gezien. Deze plek bevat de meeste en bijna enige overblijfselen die het bestaan van dit volk aan kunnen tonen. De laatste beschaving die gebruik heeft gemaakt van dit fort leefde in de 16e eeuw na Chr. Zo’n 25% is uitgegraven. Het fort staat inmiddels op de werelderfgoed lijst van Unesco. De oudste lagen zijn niet zichtbaar, omdat het uitgraven ervan het fort zo zou beschadigen dat de kans op instorten groot zou zijn.

De poort naar het oude fort

De poort naar het oude fort

Sommige van onze “nette” Duitsers moesten keer op keer door onze gids worden terechtgezet, omdat zij de waarde van dit erfgoed niet waardeerden en respecteerden en steeds weer op de tere muren gingen lopen om een leuk kiekje te maken. Woest was onze gids en haar boosheid stak ze ook niet onder stoelen of banken. Met een afkeurende blik en wat scheldkanonnades liet ze dit  blijken aan de ongehoorzame Duitsers. Wij vonden het ook belachelijk dat die Duitsers geen respect hadden voor dit stukje erfgoed die heel belangrijk is voor de geschiedenis is van Bahrein en omstreken.

Qal’at al-Bahrain fort

Qal’at al-Bahrain fort

Na een kort bezoek te hebben gehad aan een kamelenfarm (er zijn meer kamelen dan bewoners in Bahrein), hadden we een stop bij het “Al Hasjra Handicraft centre”.

Bezoek aan kamelenfarm

Bezoek aan kamelenfarm

Hier kon je zien hoe de verschillende ambachten in Bahrein worden uitgeoefend. Van het weven van kleden tot het bakken van potten en het maken van houten bootjes. In elk kamertje werd een andere ambacht getoond. Leuk om even te zien en een half uur bezoek aan dit handwerkcentrum was dan ook voldoende.

Al Jasra Handicrafts centre

Al Jasra Handicrafts centre

Al Jasra handicrafts centre

Al Jasra handicrafts centre

De reis ging verder naar “King Fahd Causeway”. Dit is een dijk die het eilandkoninkrijk Bahrein in de Perzische Golf verbindt met het vasteland van Saudi-Arabië. Er loopt een weg over met twee rijstroken in iedere richting. De dijk bestaat uit zeven dammen en zeven bruggen en komt aan land aan bij de stad Khobar, en is tussen 1981 en 1986 gebouwd door het Nederlandse bedrijf Ballast Nedam. Halverwege de dijk mogen we niet verder, aangezien we dan Saudi-Arabië zouden betreden. Raar om zo dicht bij dat land in de buurt te zijn. Niet te bevatten. We hebben een fotostop gemaakt en hebben na het overstekken van de drukke straat snel een paar leuke foto’s kunnen maken.

King Fahd Causeway

King Fahd Causeway (de dijk die toegang geeft tot Saudi-Arabië)

Het einde van de middag kwam al weer in zicht en ons schip zou om 16:00 uur de haven van Bahrein weer verlaten. We konden nog een tussenstop maken om het WTC gebouw van dicht bij te bekijken. Dit gebouw heeft is in het midden voorzien van 3 grote propellers en blijkt één van de mooiste gebouwen van Bahrein te zijn. Dat konden wij alleen maar beamen.

Terug op ons schip konden we terugkijken op een leuke dag en hebben in de korte tijd die we hadden best veel indrukken kunnen opdoen van het land Bahrein.

’s Avonds zijn we eens lekker ouderwets doorgezakt op het “Pool dek” waar de DJ heerlijke dance muziek draaide. We hebben heerlijk gedanst op de volle dansvloer. Hier op het schip zijn geen muurbloempjes. Iedereen danst mee, van jong tot oud. Weer hebben we de tent moeten sluiten, maar moe en voldaan gingen we naar ons nest. Morgen was het “D-Day”. Onze herkansing om alsnog alles van Dubaï te bekijken van wat er op onze “wishlist” stond. Zou het gaan lukken?

Pooldek feestje

Pooldek feestje

Pooldek feestje

Pooldek feestje

IMG_6536

Morgen verlaten we Bahrein dat wij zullen herinneren als het land waar wij zo gastvrij zijn onthaalt, waar de mensen je vriendelijk groeten en aardig  zijn en de vrijheden binnen het geloof wat ruimer zijn dan de andere omringende Arabische landen. Het is niet voor niets dat veel mensen uit Saudi-Arabië in het weekend over de 18 km lange dam die tussen Saudi-Arabië en Bahrein loopt rijden om en bezoek aan Bahrein te brengen. In Bahrein kunnen ze even “uit hun dak” gaan in het weekend en kunnen er zo even weer een week “degelijk” tegen aan.

 

One thought on “Dag 7 – Een bliksem bezoek aan Bahrein –

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *